In memoriam Akela van Herwaarde

In memoriam Cornelia Jacoba van Herwaarde

-Cor-

*Amsterdam, 30 juli 1924                                                       † Nunspeet, 21 juni 2017

Afgelopen week bereikte ons het droeve bericht dat onze oud akela, akela van Herwaarde haar laatste reis heeft gemaakt.

De “Nunspeetse Verkenners” ontmoeten in januari 1955 Mej. van Herwaarde die haar scouting carriére startte bij de welpen. Al spoedig werd in juni door akela A. Bijtelaar en hopman Fledderus de belofte afgenomen waardoor ze als een van de drie nieuwe assistent welpenleidsters officiëel binnen de welpenhorde werd geïnstalleerd, en de naam Raksha kreeg.

In Juni 56 nam ze enthousiast en succesvol deel aan de Woodbadge training die later ook bekend is geworden als de Gilwell-curcus. Naast padvinderij, was ze in het dagelijks leven werkzaam als tandartsassistente in de Generaal Winkelman kazerne.

Het zomerkamp 1956 ging naar Gaasterland. De bus die hen brengen moest weigerde in eerste instantie dienst. De wijze waarop ze dit in haar fotoboek heeft vastgelegd getuigde meteen van haar grote liefde en aandacht voor het kind. Naast de foto van de bus plakt ze een gedichtje wat door een van de kinderen tijdens het kamp was gemaakt en letterlijk is overgetypt.

Diezelfde periode was de horde uitgegroeid tot 47 welpen. De groep werd gesplitst en bestond vanaf toen uit twee horde’s. Raksha werd akela v. Herwaarde en Chil werd akela Hamstra.

Terwijl de groep verhuist naar een nieuw troephuis en er vele rimboe-jachten, zomerkampen, paaskampen en andere activiteiten volgden bleef zij onvermoeibaar volharden in haar rol als akela. In 1965 nam akela van Herwaarde ook de leiding (a.d.c.) op zich van de welpen in het district. Dat bleef ze doen tot 1973. Voor het districtswerk ontving ze als dank ‘de jacobsstaf’ in het goud.

In december1978 installeerde ze als laatste officiële daad 8 welpen en een tweetal gidsen en nam ze afscheid na bijna 24 jaar aan de groep verbonden te zijn geweest.

In de aanloop naar de reünie van 18 maart j.l. kregen we het bericht dat ze ons indien haar gezondheid het toeliet nog graag wilde bezoeken en dan van de gelegenheid gebruik wilde maken ons haar scouting spullen te schenken.

We hebben het als bijzonder ervaren dat tijdens deze reünie akela van Herwaarde nog eenmaal voor het laatst veel oud welpen en leidinggevenden heeft mogen ontmoeten.

stip.jpg

IMG_20170702_0003.jpg

Tijdens de Woodbadge cursus 1956

P7022201.JPG

Vertrek zomerkamp Gaasterland 1956

2017-03-23_0.JPG

Kampeerboerderij Ommen 1965

IMG_20170702_0002.jpg

Tijdens de installatie van Bart Bijvank

2017-03-23_52.JPG

Nog meer installatie’s  volgden.

2017-03-26_43.JPG

Paaskamp Veenendaal 1971

IMG_20170702_0001.jpg

In actie bij het troephuis 1972/73

2017-03-21_14.JPG

Akela van Herwaarde tijdens haar afscheid van de groep in december 1978

Geplaatst in Geschiedenis

20:00 Groepsraad (januari) @ Guithégro
Groepsraad (januari) @ Guithégro
jan 25 @ 20:00 – 21:30
Groepsraad (januari) @ Guithégro | Nunspeet | Gelderland | Netherlands
Periodieke vergadering van het alle kaderleden en bestuur verenigingsbestuur Scouting Nunspeet. koffie door: Scouts
ma
19:30 Bestuursvergadering (verenigingsbestuur, februari) @ N.T.B.
Bestuursvergadering (verenigings… @ N.T.B.
feb 11 @ 19:30 – 21:00
Bestuursvergadering (verenigingsbestuur, februari) @ N.T.B.
Periodieke bestuursvergadering van het verenigingsbestuur Scouting Nunspeet.
feb
all-day Training: 2e basistrainingweekend @ N.T.B.
Training: 2e basistrainingweekend @ N.T.B.
feb 16 – feb 17 all-day
Training: 2e basistrainingweekend @ N.T.B.
Basiskwalificatie bevers, welpen, scouts (basismodule 1 t/m 6) voor leidinggevenden. Training wordt verzorgt door de Scouting regio Noord-Veluwe Flevoland.
feb
all-day BP-Tocht @ N.T.B.
BP-Tocht @ N.T.B.
feb 23 all-day
BP-Tocht @ N.T.B. | Lelystad | Flevoland | Netherlands
BP Tocht? Wat is dat? Natuurlijk weet iedere bever, welp, scout, explo & rover die langer dan een jaar bij de Scouting zit uiteraard wat [...]
mrt
17:30 Speltakoverleg (maart) @ Guithégro
Speltakoverleg (maart) @ Guithégro
mrt 9 @ 17:30 – 18:30
Speltakoverleg (maart) @ Guithégro | Nunspeet | Gelderland | Netherlands

Gelukkig Nieuwjaarsopkomst!

Op zaterdag 5 januari luiden we 2019 in met een gezellige middag. Al onze scoutingleden zijn van harte welkom samen met ouders, opa's, oma's, broertjes en/of zusjes!

We vieren 2019 met een aantal spellen en activiteiten waar je familie aan mee mag doen. En natuurlijk hoort daar een lekkere oliebol bij. We sluiten de middag af met een spetterend einde.

Van 14-16 uur op Bram's Troephuis. Tot dan!

Wij wensen iedereen een heel uitdagend, gelukkig en gezond 2019!

Aanstaande zaterdag hopen we onze leden en hun naasten te zien tijdens de nieuwjaarsopkomst. Dan kunnen we in het echt de nieuwjaarswensen uitwisselen onder het genot van een oliebol en leuke activiteiten. Tot dan!

Afgelopen zaterdag hadden de welpenmeisjes kerstbrunch. De welpenmeisjes hebben ter voorbereiding kerststerren gemaakt van frietzakken. Die zakken hadden ze eerst mooi versierd voordat ze er een ster van gingen maken. Op zo’n manier zag de kerstbrunch er erg gezellig uit. Alle ouders hebben erg hun best gedaan door iets lekkers mee te nemen. We hebben heerlijk gegeten en gezellig gekletst. ... See MoreSee Less