In memoriam Akela van Herwaarde

In memoriam Cornelia Jacoba van Herwaarde

-Cor-

*Amsterdam, 30 juli 1924                                                       † Nunspeet, 21 juni 2017

Afgelopen week bereikte ons het droeve bericht dat onze oud akela, akela van Herwaarde haar laatste reis heeft gemaakt.

De “Nunspeetse Verkenners” ontmoeten in januari 1955 Mej. van Herwaarde die haar scouting carriére startte bij de welpen. Al spoedig werd in juni door akela A. Bijtelaar en hopman Fledderus de belofte afgenomen waardoor ze als een van de drie nieuwe assistent welpenleidsters officiëel binnen de welpenhorde werd geïnstalleerd, en de naam Raksha kreeg.

In Juni 56 nam ze enthousiast en succesvol deel aan de Woodbadge training die later ook bekend is geworden als de Gilwell-curcus. Naast padvinderij, was ze in het dagelijks leven werkzaam als tandartsassistente in de Generaal Winkelman kazerne.

Het zomerkamp 1956 ging naar Gaasterland. De bus die hen brengen moest weigerde in eerste instantie dienst. De wijze waarop ze dit in haar fotoboek heeft vastgelegd getuigde meteen van haar grote liefde en aandacht voor het kind. Naast de foto van de bus plakt ze een gedichtje wat door een van de kinderen tijdens het kamp was gemaakt en letterlijk is overgetypt.

Diezelfde periode was de horde uitgegroeid tot 47 welpen. De groep werd gesplitst en bestond vanaf toen uit twee horde’s. Raksha werd akela v. Herwaarde en Chil werd akela Hamstra.

Terwijl de groep verhuist naar een nieuw troephuis en er vele rimboe-jachten, zomerkampen, paaskampen en andere activiteiten volgden bleef zij onvermoeibaar volharden in haar rol als akela. In 1965 nam akela van Herwaarde ook de leiding (a.d.c.) op zich van de welpen in het district. Dat bleef ze doen tot 1973. Voor het districtswerk ontving ze als dank ‘de jacobsstaf’ in het goud.

In december1978 installeerde ze als laatste officiële daad 8 welpen en een tweetal gidsen en nam ze afscheid na bijna 24 jaar aan de groep verbonden te zijn geweest.

In de aanloop naar de reünie van 18 maart j.l. kregen we het bericht dat ze ons indien haar gezondheid het toeliet nog graag wilde bezoeken en dan van de gelegenheid gebruik wilde maken ons haar scouting spullen te schenken.

We hebben het als bijzonder ervaren dat tijdens deze reünie akela van Herwaarde nog eenmaal voor het laatst veel oud welpen en leidinggevenden heeft mogen ontmoeten.

stip.jpg

IMG_20170702_0003.jpg

Tijdens de Woodbadge cursus 1956

P7022201.JPG

Vertrek zomerkamp Gaasterland 1956

2017-03-23_0.JPG

Kampeerboerderij Ommen 1965

IMG_20170702_0002.jpg

Tijdens de installatie van Bart Bijvank

2017-03-23_52.JPG

Nog meer installatie’s  volgden.

2017-03-26_43.JPG

Paaskamp Veenendaal 1971