Oudervertegenwoordiger

De oudervertegenwoordiger binnen Scouting Nunspeet

De oudervertegenwoordiger is een functie bij scoutinggroepen die aangesloten zijn bij Scouting Nederland en statutair een (groeps)vereniging zijn. Elke leeftijdsgroep heeft in principe één oudervertegenwoordiger, heeft een groep meerdere speltakken in een leeftijdsgroep dan hebben deze speltakken gezamelijk één oudervertegenwoordiger. Deze oudervertegenwoordigers zijn ouders van kinderen die bij die speltak zitten.

Onze vereniging heeft vier oudervertegenwoordigers nodig, voor de Bevers, voor de Welpen, voor de Scouts/Verkenners en voor de Explorers.

De oudervertegenwoordigers vertegenwoordigen, de naam zegt het al, de belangen van de kinderen die lid zijn van de groep, en daarmee indirect ook de belangen van de andere ouders. Ze vergaderen mee in de groepsraad en zijn – naast de leiding – het aanspreekpunt voor de andere ouders. Andere ouders die bepaalde punten willen aankaarten of problemen hebben met de speltakleiding, kunnen ook bij de oudervertegenwoordiger terecht.

Dat er oudervertegenwoordigers in het leven zijn geroepen, heeft alles te maken met de status van "vereniging" van een scoutinggroep. In een vereniging hebben de leden invloed op het gevoerde beleid. De leden van een scoutinggroep zijn echter voor een groot deel minderjarig. Daarom nemen hun ouders, de wettelijke verantwoordelijken van de kinderen, die invloed in hun plaats over.

Het kan gebeuren dat iemand al actief is in een bestuursfunctie van de groep, wanneer hij tot oudervertegenwoordiger wordt gekozen, of omgekeerd. Dat is niet erg. Beide functies kunnen gecombineerd worden. De oudervertegenwoordiger moet gekozen worden uit en door de ouders. Vliegt het kind over naar een andere speltak, of gaat het van Scouting af, dan legt de oudervertegenwoordiger deze functie neer.

De groepsraad:

De groepsraad is op bestuurlijk vlak het hoogste orgaan van de scoutinggroep. Zij vergadert minimaal 2 (en in ons geval ongeveer 5) keer per jaar. Onderwerpen die de groepsraad aangaan zijn: speltechnisch beleid, groepsfinanciën, speltakzaken, groepsactiviteiten, (her)benoeming groepsbestuursleden, benoeming stafleden en teamleiders.

Bij een groepsvereniging is de groepsraad de algemene (leden) vergadering van de vereniging en bestaat zij uit het verenigingsbestuur, alle leiding, stamvoorzitter, vertegenwoordiger plusscouts en de oudervertegenwoordigers. Er kan bijvoorbeeld een gebouwbeheerder of materiaalmeester in de groepsraad zitten. Alle leden van de groepsraad hebben evenveel stemrecht.

Het speltakoverleg:

Naast de groepsraad hebben de speltakken overleg in het speltakoverleg. Aanwezig bij het speltakoverleg zijn de leid(st)ers van alle speltakken (dus ook stam en plusscouts) en de groepsbegeleider(s).

Doel van dit overleg is het elkaar informeren, uitwisselen van informatie, afstemmen van activiteiten van speltakken onderling en het informeren van het groepsbestuur over de gang van zaken binnen de speltakken. Van dit overleg wordt een verslag gemaakt en de belangrijkste zaken uit dit overleg worden doorgespeeld aan het bestuur.