Oudervertegenwoordiger

De oudervertegenwoordiger binnen Scouting Nunspeet

De oudervertegenwoordiger is een functie bij scoutinggroepen die aangesloten zijn bij Scouting Nederland en statutair een (groeps)vereniging zijn. Elke leeftijdsgroep heeft in principe één oudervertegenwoordiger, heeft een groep meerdere speltakken in een leeftijdsgroep dan hebben deze speltakken gezamelijk één oudervertegenwoordiger. Deze oudervertegenwoordigers zijn ouders van kinderen die bij die speltak zitten.

Onze vereniging heeft vier oudervertegenwoordigers nodig, voor de Bevers, voor de Welpen, voor de Scouts/Verkenners en voor de Explorers.

De oudervertegenwoordigers vertegenwoordigen, de naam zegt het al, de belangen van de kinderen die lid zijn van de groep, en daarmee indirect ook de belangen van de andere ouders. Ze vergaderen mee in de groepsraad en zijn – naast de leiding – het aanspreekpunt voor de andere ouders. Andere ouders die bepaalde punten willen aankaarten of problemen hebben met de speltakleiding, kunnen ook bij de oudervertegenwoordiger terecht.

Dat er oudervertegenwoordigers in het leven zijn geroepen, heeft alles te maken met de status van "vereniging" van een scoutinggroep. In een vereniging hebben de leden invloed op het gevoerde beleid. De leden van een scoutinggroep zijn echter voor een groot deel minderjarig. Daarom nemen hun ouders, de wettelijke verantwoordelijken van de kinderen, die invloed in hun plaats over.

Het kan gebeuren dat iemand al actief is in een bestuursfunctie van de groep, wanneer hij tot oudervertegenwoordiger wordt gekozen, of omgekeerd. Dat is niet erg. Beide functies kunnen gecombineerd worden. De oudervertegenwoordiger moet gekozen worden uit en door de ouders. Vliegt het kind over naar een andere speltak, of gaat het van Scouting af, dan legt de oudervertegenwoordiger deze functie neer.

De groepsraad:

De groepsraad is op bestuurlijk vlak het hoogste orgaan van de scoutinggroep. Zij vergadert minimaal 2 (en in ons geval ongeveer 5) keer per jaar. Onderwerpen die de groepsraad aangaan zijn: speltechnisch beleid, groepsfinanciën, speltakzaken, groepsactiviteiten, (her)benoeming groepsbestuursleden, benoeming stafleden en teamleiders.

Bij een groepsvereniging is de groepsraad de algemene (leden) vergadering van de vereniging en bestaat zij uit het verenigingsbestuur, alle leiding, stamvoorzitter, vertegenwoordiger plusscouts en de oudervertegenwoordigers. Er kan bijvoorbeeld een gebouwbeheerder of materiaalmeester in de groepsraad zitten. Alle leden van de groepsraad hebben evenveel stemrecht.

Het speltakoverleg:

Naast de groepsraad hebben de speltakken overleg in het speltakoverleg. Aanwezig bij het speltakoverleg zijn de leid(st)ers van alle speltakken (dus ook stam en plusscouts) en de groepsbegeleider(s).

Doel van dit overleg is het elkaar informeren, uitwisselen van informatie, afstemmen van activiteiten van speltakken onderling en het informeren van het groepsbestuur over de gang van zaken binnen de speltakken. Van dit overleg wordt een verslag gemaakt en de belangrijkste zaken uit dit overleg worden doorgespeeld aan het bestuur.

20:00 Groepsraad (januari) @ Guithégro
Groepsraad (januari) @ Guithégro
jan 25 @ 20:00 – 21:30
Groepsraad (januari) @ Guithégro | Nunspeet | Gelderland | Netherlands
Periodieke vergadering van het alle kaderleden en bestuur verenigingsbestuur Scouting Nunspeet. koffie door: Scouts
ma
19:30 Bestuursvergadering (verenigingsbestuur, februari) @ N.T.B.
Bestuursvergadering (verenigings… @ N.T.B.
feb 11 @ 19:30 – 21:00
Bestuursvergadering (verenigingsbestuur, februari) @ N.T.B.
Periodieke bestuursvergadering van het verenigingsbestuur Scouting Nunspeet.
feb
all-day Training: 2e basistrainingweekend @ N.T.B.
Training: 2e basistrainingweekend @ N.T.B.
feb 16 – feb 17 all-day
Training: 2e basistrainingweekend @ N.T.B.
Basiskwalificatie bevers, welpen, scouts (basismodule 1 t/m 6) voor leidinggevenden. Training wordt verzorgt door de Scouting regio Noord-Veluwe Flevoland.
feb
all-day BP-Tocht @ N.T.B.
BP-Tocht @ N.T.B.
feb 23 all-day
BP-Tocht @ N.T.B. | Lelystad | Flevoland | Netherlands
BP Tocht? Wat is dat? Natuurlijk weet iedere bever, welp, scout, explo & rover die langer dan een jaar bij de Scouting zit uiteraard wat [...]
mrt
17:30 Speltakoverleg (maart) @ Guithégro
Speltakoverleg (maart) @ Guithégro
mrt 9 @ 17:30 – 18:30
Speltakoverleg (maart) @ Guithégro | Nunspeet | Gelderland | Netherlands

Gelukkig Nieuwjaarsopkomst!

Op zaterdag 5 januari luiden we 2019 in met een gezellige middag. Al onze scoutingleden zijn van harte welkom samen met ouders, opa's, oma's, broertjes en/of zusjes!

We vieren 2019 met een aantal spellen en activiteiten waar je familie aan mee mag doen. En natuurlijk hoort daar een lekkere oliebol bij. We sluiten de middag af met een spetterend einde.

Van 14-16 uur op Bram's Troephuis. Tot dan!

Wij wensen iedereen een heel uitdagend, gelukkig en gezond 2019!

Aanstaande zaterdag hopen we onze leden en hun naasten te zien tijdens de nieuwjaarsopkomst. Dan kunnen we in het echt de nieuwjaarswensen uitwisselen onder het genot van een oliebol en leuke activiteiten. Tot dan!

Afgelopen zaterdag hadden de welpenmeisjes kerstbrunch. De welpenmeisjes hebben ter voorbereiding kerststerren gemaakt van frietzakken. Die zakken hadden ze eerst mooi versierd voordat ze er een ster van gingen maken. Op zo’n manier zag de kerstbrunch er erg gezellig uit. Alle ouders hebben erg hun best gedaan door iets lekkers mee te nemen. We hebben heerlijk gegeten en gezellig gekletst. ... See MoreSee Less