Pas op voor aanvallen wilde zwijnen

Enkele weken geleden is er in het bos tussen de scouting en het Zwarte Veldje in Nunspeet, een hondje aangevallen door een wild zwijn. Het dier liep een lelijke verwonding op aan zijn poot.

Een dierenarts heeft de hond uiteindelijk laten inslapen, aangezien het dier ook al op leeftijd was en andere kwalen had. Vermoedelijk heeft de hond een wild zwijn verrast. Dierenarts Wouter Kranenburg laat weten dat zeker in de zomerperiode er redelijk vaak van dit soort meldingen binnenkomen.

“Er zijn eigenlijk twee oorzaken. Of de zeugen hebben jongen en die verdedigen ze als ze zich bedreigd voelen. Het kan ook zijn dat de loslopende hond achter een grote keiler aanzit en dan te dichtbij komt met als gevolg dat het zwijn de viervoeter op de slagtanden neemt”.

“Over het algemeen valt een wild zwijn niet aan, maar kom je te dichtbij of jaag je ze in het nauw, dan kunnen ze uitvallen. Dit heeft vaak grote gevolgen. Honden lopen vaak vieze steekwonden op en ook de beten zijn niet mis. Er zitten veel bacteriën bij”, aldus Kranenburg.

Wat volgt is veel zorg en een flinke operatie en daarna een lange periode van medicatie. Het komt zelden voor dat een dier ingeslapen moet worden.  Dat heeft echt te maken met de ernst van de verwondingen. Het advies is om honden aangelijnd te houden en niet te dicht bij wild in de buurt te komen.

Bron en tekst: www.rtvnunspeet.nl  Geplaatst op 17-7-2013 15:39:20