Scouts vliegen over

Als kinderen die bij Scouting zitten gaan ‘overvliegen betekent het dat ze doorgaan naar de volgende speltak (leeftijdsgroep). Bij Scouting Nunspeet doen we dat traditiegetrouw op de tweede opkomst van het Scouting-seizoen: dat was dus afgelopen zaterdag. We maken van het overvliegen altijd een heel gezellig evenement waar iedereen bij aanwezig is: van jeugdlid en leiding tot ouders en broertjes en zusjes. Eén groot feest dus!

Na de opening was het eerst de beurt aan onze jongste jeugdleden, de Bevers. Een aantal van hen ging overvliegen naar de Welpenjongens- of meisjes. De Bevers die blijven stonden tegenover elkaar met hun handen in elkaar, om zo een menselijke boog te vormen waar de overvliegers doorheen konden lopen. Via een aantal hindernissen kwamen ze uit bij de Welpen, die dezelfde boog hadden gevormd ter verwelkoming van hun nieuwe leden.

Van de Welpenmeisjes ging dit jaar niemand overvliegen naar de Scouts. De Scouts hadden wel iets bedacht dat leuk en lekker was voor iedereen: zij runden een eigen vestiging van ‘Scout-Bucks’, waar iedereen de hele middag koffie, thee, limonade en koekjes kon krijgen. Uiteraard kreeg je je drinken in een beker met je eigen naam erop, inclusief de beroemde spelfouten. Net echt! Er was zelfs een heuze vip-lounge waar je alleen in kon met een speciaal vip-polsbandje. De dames van de Scouts hebben alle leden en bezoekers de hele middag goed verzorgd.

Geheel volgens traditie bleven de overvliegers van de Welpenjongens naar de Verkenners (11-15 jaar) niet lang droog: het eerste onderdeel was tijgeren in een modderpoel onder een net door. Daarna moesten de jongens zaklopen, wat met z’n vieren in één big bag nog niet zo gemakkelijk was. Vervolgens moesten de overvliegers over een uitdagend touwparcours klimmen en toen ze dat hadden gehaald, belandden ze bij de laatste uitdaging: vanuit hoog in een boom, in razend tempo naar beneden roetsjen van de tokkelbaan!

Het overvliegen van de Scouts en Verkenners naar de Explorers (15-18 jaar) was aangekleed in het thema piraten. Ook hier bleven de overvliegers niet lang droog: ze moesten vragen beantwoorden in een piratenquiz en bij een fout antwoord werden ze van boord geduwd en ‘gekielhaald’, wat betekende dat ze ook door een modderpoel moesten, waarna ze vervolgens werden overgoten met stroop en meel. Lekkere kliederboel dus! Vervolgens moest er beschuit worden gegeten, wat moest worden weggespoeld met een nogal zuur drankje dat azijn bleek te zijn. Leverde grappige gezichten op! Verder moest het dek nog worden geschrobd met een tandenborstel. Ten slotte konden de overvliegers op zoek gaan naar een schatkist met behulp van een schatkaart. De schat bleek uiteindelijk een kist vol uniformen te zijn. Welkom bij de Explorers! En tijd voor een welverdiende douche.

Als laatste gingen de oudste Explorers overvliegen naar de Stam, de leden van 18 tot 21 jaar. Zij brachten een bezoekje aan Stanley’s Kuuroord, waar ze wit in gingen en groen weer uit kwamen. Het programma ging verder in besloten gezelschap, waarbij er opdrachten werden uitgevoerd, waaronder een bezoekje aan het dorp om in hun groene kleding en met groene gezichten boodschappen te doen.

Aan het eind van de middag werd er spontaan een potje ‘Hollandse Leeuwen’ gestart, waar een hoop leden aan meededen, van jong tot oud. Al met al weer een zeer geslaagde Scouting-dag!

Check alle foto’s in het fotoalbum