Highlanders: in den Beginne

Maandag 2 november 1998

In den beginne was er niets. Toen kwamen de Highlanders. Zij groeven een kuil en begonnen met het storten van de fundering voor de schoorsteen. Na de zaterdag gegraven put ontdaan te hebben van een laagje water en een partij bladeren kon het beton erin. En als je dan zelf beton staat te draaien besef je pas goed hoe makkelijk zo'n grote betonwagen is die een kuiltje als dit in een paar seconden vol blubbert. Vanavond (dinsdagavond) gaan we verder met de ophoging voor de kachel. Dat zal wel vals spelen worden met grindtegels, om het een beetje op te vullen. Scheelt weer een beste laag beton. 
Ook wordt van de week al de metalen pijp langs de buitenmuur gehangen. Vrijdag en zaterdag ( zondag vast niet ) kunnen we dan de schoorsteen eromheen zetten. Ook worden er B2 blokken gehaald om de onderkant van de bar vast te stapelen. ( In de laatste zin kan de klemtoon op verschillende plaatsen gelegd worden… maar dat terzijde.) Hans en Dennis zijn hard bezig om al het materiaal voor vrijdag in huis te hebben. Het is de bedoeling om vrijdag zo vroeg mogelijk te beginnen, rond een uurtje of zeven.

Dinsdag 3 november 1998

De verhoging voor de kachel gestort. Dit ging met enige vertraging omdat een van de Highlanders door een vrouw op verkeerde ideeen werd gebracht, die heel misschien mooier zouden worden, maar zeker duurder. Interventie en werkoverleg hebben de situatie nog enigszins kunnen redden. Het oorspronkelijke idee bleef gehandhaafd. De man overwon de vrouwelijke dwaling.

Vrijdag 6 en zaterdag 7 november 1998

Op deze vrijdag werd het eerste werkweekend der Highlanders gehouden. Na aanvankelijk een wat rommelige start van de activiteiten (eerst bar hangen bij de bovenburen en koffiedrinken) mocht het resultaat van een avondje werken er wel zijn. De schoorsteen is tot een hoogte van anderhalve meter boven de grond voltooid en zal binnenkort afgemaakt worden. Het kachel altaar is af, de kachel staat op zijn plaats. De afwerking van de leidingen is begonnen, een heel klein stukje zit al op de muur. Binnenkort moet dit nog afgemaakt worden. De onderkant van de bar is ook gelegd. De ruwe vormen van de bar doen reeds veel toekomstig drankplezier vermoeden.

Dinsdag 10 november 1998

Deze avond zal de geschiedenis ingaan als de avond dat de eerste stukken van de bar uit het niets verrijzen. De betonnen blokken, schijnbaar doelloos opgesteld rond de nooduitgang, zijn nou de dragers van wat de mooiste bar ooit gaat worden. Het rechte stuk aan de kant van de lange muur is al voorzien van een houten geraamte, waar zodadelijk het barblad op gaat worden bevestigd. De ronding aan de kopse kant van de bar kan nog wel wat problemen gaan geven, maar het schijnt dat de timmerlieden er wel uit gaan komen.

Woensdag 25 november 1998

De houten opbouw van de bar, het geraamte, is voltooid. Met behulp van een zaagtafeltje zijn de platen aan de voorkant van de bar tegen de opbouw bevestigd. Het begint steeds meer op een bar te lijken. Afgelopen weekend heeft ook de kachel voor het eerst gebrand in de kelder. Dit ging aanvankelijk gepaard met de nodige rookontwikkeling, maar toen de pijp eenmaal warm was trok hij als een tierelier. Nu is het wachten op het voltooien van de schoorsteen…

Woensdag 3 december 1998

Het blad ligt erop ! ! Wie had kunnen bedenken dat het zo'n kolosaal bouwwerk zou worden. De bar boven valt totaal in het niet bij dit staaltje van houtbouwkunst. Het blad is groot genoeg om een Autotrader voor te leggen, met alle andere essentials er boven en naast. De volgende fase is het aftimmeren van de kastjes achter en onder de bar, en het aanrecht.

De week van 14 tot 18 december 1998

Het blad ligt er dan welop, het behoefde ook nog de nodige afwerking. Dat is inmiddels gebeurd. De buitenrand is voorzien van een uitermate elegante strip hout, die keurig is bijgeschuurd en geschaafd. Ook aan de binnenkant zit een dergelijke rand. Dennis en Hans hebben hier weer een knap staaltje timmermanskunst laten zien. Ook onder de bar beginnen de kastjes al wat vorm te krijgen. Verder wordt er druk gewerkt aan de vloer. De latten waar zometeen de houte nvoer op komt te liggen zijn voor een groot deel al aan de vloer bevestigd. En tenslotte is het kapotte ruitje van de kachel vervangen.

De eerste weken van 1999

Een nieuw jaar, een nieuwe bar. De werkzaamheden vorderen langzaam. Het barblad is al van een paar laagjes jachtlak voorzien, maar de spiegeling is nog niet afdoende. De oplossing: meer lak, veel meer lak! De wand achter de bar is gepromoveerd tot drager van een tweetal met glazen deurtjes uitgeruste kastjes. De halogeenspotjes zitten er al in, de glazen plankjes moeten er nog in gehangen worden. De laatste opening in de bar is ook gedicht. De klep die zatlappen van bedienend personeel scheidt, is geplaatst. Verder is er op 6 februari een klein kastje voor langs de muur aangeschaft. Metertje of vier lang, metertje of twee hoog, met een minibar, TV-kastje en verlichting geintegreerd.

April en Mei 1999

Een ontluikende zomer zorgt ervoor dat de bladeren weer aan de bomen komen, en de Highlanders zich meer en meer in de zon koesteren en het souterain laten voor wat het is. Jammer. Toch zijn er de afgelopen tijd nog wel een paart mensen bezig geweest met de vloer achter de bar, die nou is voorzien van een prachtige laag zandkleurige tegels. Erg strak. Ook de deur naar het materialenhok is erin gehangen.

Augustus 1999

De vakantie is voor de meesten weer afgelopen. Dennis en de auteur dezes hebben nog wel de moed opgebracht om er weer tegen aan te gaan. Een van de eerste klussen was het verder afmaken van het keukenblok. Het laatste deurtje hangt er nu ook in. De mengkraan en de spoelbak zijn ook op hun plaats gekomen. Het dartboord is ook opgehangen. Om dat een beetje zonder schaduw uit te lichten moest er een spotje boven komen. Jammer genoeg was er nietgenoeg spelling in de ruimte boven de dartbaan om een gewoon spotje aan het plaffond te hangen. Vandaar dat er een spotje is geintegreerd met het plaffond, met alle bedrading keurig in de muur weggewerkt. De bovenbar is voorzien van een eerste laagje beschermende beits. De buizenbende langs de muren is nu ook eindelijk ingepakt. Langs de lage wand en de achterwand is een koof gemaakt waar alles doorheen loopt. Het geheel is keurig afgelakt en dient tevens als inbouwpunt voor de diverse halogeenspotjes. De deur naar het materiaalhok is voorzien van een deurklink plus sluitingsmechanisme. De afzuigkap boven de keuken is aangesloten en functioneert naar behoren. De grote ventilator in het trapgat blaast er ook lustig op los, maar moet nog even van de hoofdverlichting worden losgekoppeld. Binnenkort gaat de deur onderaan de trap gerealiseerd worden.

Oktober 1999

De kelder begint er eindelijk uit te zien zoals we hebben bedoeld! De bar is af, de kachel heeft al regelmatig gebrand en bijna al het timmerwerk zit erop. Alleen de schoorsteen moet nog worden afgemaakt, er moeten nog een paar lagen op worden gemetseld. Een voorlopige kap voor op de schoorsteen is al binnen, evenals wat lood om de pannen weer aan te laten sluiten. In een van de hoeken naast de bar was al een koof gemaakt om de waterleiding te camoufleren. Deze is weer verwijdert om plaats te maken voor de zuilen. Zuilen? Ja, zuilen, met daarin de boxen (waar inmiddels al nieuwe midden- en hoog luidsprekers voor zijn besteld). De zuilen bestaan uit een houten frame met daarom om heen gevouwen een plaatje triplex, en dan van de vloer tot het plaffond. Zeer chic! Verder moet er nog een klein stukje koof tegen het plaffond gemaakt worden, direct na de beneden-deur. Van Ron hebben we een tonnetje gekregen. Eerst was deze uitgevoerd in een niet al te mooie kleurcombinatie, maar daar is verandering in gekomen. Het hout weer in een midden-eiken van kleur, en de metalen ringen zijn zwart gemaakt. Hieop rust een handgemaakt blad, dat diep in de jachtlak is gezet. Krukken eromheen, prima kaarttafel.

Voorjaar 2000

Het begint nagenoeg af te raken. Het aantal klussen dat nog moet gedaan is bijna op de vingers van een hand te tellen. De schoorsteen moet nog afgevoegd worden. De vloer, tussen de schaaldelen, moet nog worden dichtgesmeerd met cement. Het halletje en de trap moeten nog worden afgetimmerd/opgeleukt. En voor de rest wat kleinigheden. Het resultaat kan je zien op deze pagina (extrene website Highalanders).

Explore over:
248Dagen 08Uren 23Minuten 46Seconden
PiKaNu over:
257Dagen 12Uren 23Minuten 46Seconden
Voor in de Agenda
Oct
20
Sat
2018
09:00 Jotihunt @ Gelderland
Jotihunt @ Gelderland
Oct 20 @ 09:00 – Oct 21 @ 15:00
Jotihunt @ Gelderland
De Jotihunt is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door Steunpunt Scouting Gelderland. De Jotihunt vindt plaats in het derde weekend van oktober gelijk met de [...]
Apr
19
Fri
2019
all-day HIT 2018
HIT 2018
Apr 19 – Apr 22 all-day
HIT 2018
Voor meer info kijk op https://hit.scouting.nl/ Nog geen plannen voor de komende paasdagen? Ga mee op HIT! Meer dan 60 supergave kampen, verspreid over heel Nederland [...]
Apr
27
Sat
2019
09:30 Koningsdag @ Nunspeet, Centrum
Koningsdag @ Nunspeet, Centrum
Apr 27 @ 09:30 – 11:00
Koningsdag @ Nunspeet, Centrum | Nunspeet | Gelderland | The Netherlands
Scouting Nunspeet is ook dit jaar weer aanwezig op het marktplein in Nunspeet voor de ondersteuning van de koningsdag. Programma: 9:30         [...]

View Calendar

Facebook Nieuws

2 days ago

Scouting Nunspeet

Kom jij ook?

Scouting Nunspeet viert de Kinderboekenweek. Dat doen we graag met een gezellige kampvuuravond samen met jou!

Het thema is dit jaar vriendschap, dus wij hopen op dat er een heleboel vriendjes en vriendinnetjes meekomen. Deel je de uitnodiging met ze? 🍡
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Scouting Nunspeet

Benieuwd wat er allemaal gebeurt bij de bevers? Wil je ook op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes?

Verslaggever Stijn neemt je mee naar Hotsjietonia: de plek waar de bevers elke zaterdag spelen!
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Scouting Nunspeet

Omdat we bij de welpenmeiden veel nieuwe meiden hebben, zijn we afgelopen zaterdag begonnen met kennismakingsspelletjes om elkaar te leren kennen. Daarna hebben we het thema van de welpen uitgelegd, namelijk de jungle. Doormiddel van een ren je rot spel hebben we hun kennis over de jungle getest. Voor de eerste opkomst van het seizoen stond ons daarna nog een ding te doen. Het verdelen van de nesten. De meiden speelden een memoryspel en kwamen er op zo’n manier achter bij wie ze in het nest zitten. Daarna konden de nesten het direct tegen elkaar opnemen tijdens een estafette. We sloten af met een potje Hollandse leeuwen. ... See MoreSee Less

View on Facebook

4 days ago

Scouting Nunspeet

Afgelopen zaterdag hebben de nieuwe bever en nieuwe welpen kennis gemaakt met de jungle. De jongens begonnen met een kennismakingsspel en daarna gingen de heren vuur maken. Zelf eerst hout zoeken, en uitvogelen hoe je nou eigenlijk vuur maakt. De welpen die er al iets langer bij zitten konden het zo uitleggen, en voor doen. Toen het vuur aanstond bij elk groepje, was het tijd voor een beker drinken en iets lekkers. En wat hoort er bij vuur? Marshmallows met biscuits. De welpen gingen zelf opzoek naar een geschikte stok waar die op kon. En daarna lekker boven het vuur, en op eten natuurlijk. Toen alle welpen de marshmallows op hadden gegeten, was het alweer tijd op naar huis te gaan! Tot volgende week! ... See MoreSee Less

View on Facebook

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.
Reünie Facebook pagina:
Sponsor Scouting Nunspeet gratis!!