Zoka 2014, in de ban van kruispunt 11

Verkenners op Zoka in La Roche en Ardenne. Zaterdag morgen 19 juli om 7:00 uur stond iedereen klaar om te vertrekken vanaf het transferium. Zo vroeg in de ochtend, maar iedereen was er helemaal klaar voor en stonden te popelen om te vertrekken voor het hoogtepunt van het jaar, Zomerkamp!!

Het transport is gesponsord door Broekhuis Nunspeet, zij hebben voor een volle week drie auto’s kosteloos ter beschikking gesteld.
Daardoor was het mogelijk om met de 17 verkenners in enkele auto’s te reizen, want in de Opel zafira’s kun je gezellig met z’n zevenen zitten:-) .

IMG_0156

1407096783989IMG_0142

 

Na een zeer soepele reis kwamen we  begin van de middag al aan op het kampterrein. Mooi de tijd om de rest van de middag te besteden aan het ontdekken van het terrein en positie van de tenten te bepalen. Maar ook voor het bouwen van de kampdouche en HUDO. (Toilet: Houd Uw Darmen Open). Doordat we mooi op tijd waren is de keuken per patrouille al ingericht, gezellig koken bij je eigen tent was dan ook geen keuze meer. later op de avond werd het eerste potje “weerwolven van Wakkerdam” gespeeld, welke de komende avonden keer op ke

Tweede dag van het kamp, een beetje bijkomen van alle indrukken, starte de dag met een uitgebreid ontbijt (bijna elke dag) waarbij de nodige eieren en broodjes (tosti’s) werden genuttigd. Een deel van de leiding was op pad ter voorbereiding van wat… de tweedaagse tocht maar dat wisten de heren verkenners toen nog niet. De verkenners vermaakten zich opperbest met het  bouwen/ verbouwen  van het bruggetje over het beekje. Met verstoppertje, volleyballen en andere spelletjes vliegt de dag voorbij en voor je het weet is het kampvuur weer aan.er weer werd herhaald.

Maandag 21 juli, de tweedaagse tocht. De door de leiding geplande en uitgezette route, staat in het onderstaande kaartje. In deze route was vanaf het kamp terrein naar post 1 een kruispuntenroute uitgezet. Met behulp van een strippenkaart konden de verkenners de lunchpost bereiken om vervolgens middels een aantal GPS waypoints de BBQ en overnachtingslocatie te bereiken.
Geplande Route:

Maar onze patrouilles weten er altijd weer wat moois van te maken. Zodra ze in het bezit zijn van kaart, tocht, noodenveloppe en GPS gaan ze vol enthousiasme van start. Eerste kruispunt gaat goed… tweede lijkt er nog aardig op… maar dan begint de puzzel. In een gezellige discussie, tijdens het lopen, maken ze steeds weer een nieuwe afweging van welk kruispunt ze nu weer hebben gevonden..

Twee patrouilles verkozen er al vrij snel voor om gezellig samen de toch voort te zetten, de Herten en Zwijnen als een grote groep als dat maar goed gaat… Links, recht.. het tempo zat er goed in, en het was gezellig, een mooie omgeving en dus genoeg te zien.
Maar door dat geklets hadden ze natuurlijk, hoe kan het ook anders, al divers kruispunten gehad welke niet op de route stonden.. Jan had daarop wel een goed idee: Het volgende kruispunt leek wel heel veel op nummer 11.. laten we daar maar eens links af gaan. Daarnaa volgenden nog een een kruispunt 3, 8, 15, 6, 10.. De moet was nog niet in hun schoenen gezonken, maar om 16:00 uur bedachten ze toch maar eens om te kijken waar ze nu echt waren beland. De kaart was inmiddels al niet meer bruikbaar (vanaf gelopen),één GPS was ook al leeg. Maar met behulp van het noodcoördinaat en de werkende GPS kwamen ze er gelukkig achter dat ze 4 uur lang naar het zuiden waren gelopen in plaats van 1 uur naar het noorden om post 1 te kunnen bereiken.

De tocht van de Zwijnen:(GPS leeg halve wege)

De tocht van de Herten:

De leiding was de dag van de tocht al op de overnachtingslocatie druk geweest om een onderkomen te bouwen met behulp van de keukendaken. Ook alle slaapmaten en slaapzakken waren inmiddels over verhuisd. Op post 1 bleef het lang verdacht rustig. De patrouille de Wolven al enige uren terug op weg gestuurd naar post 2 (lunspost). Er werd een plan bedacht, met drie auto’s maar eens de omgeving verkennen om de overige heren op te sporen… Elke weg is gereden, onderweg maar eens getankt maar geen spoor te vinden. we begonnen al een klein beetje zenuwachtig te worden 😉 maar wel vol vertrouwen op de kennis en de kunde van onze verkenners!! Gelukkig is ook het gebied erg gewend aan scouts, op elk kruispunt van een dorpje zag je dan ook wel een groepje op zoek naar een slaapplek en eten bij de lokale bevolking! dan komt het met onze jongens ook goed. Na lang wachten en rijden zagen we de Zwijnen en Herten tegen 20:30 op de post pfff, opgelost! Ze waren vrolijk en hadden niets tekort gehad op chips, nootjes en water kom je de dag wel door. Heel relaxed werd er verhaal gedaan. Bij kruispunt 11 zijn we echt links afgegaan werd er geroepen. De leiding had nu ineens ook geen haast meer, dan maar later BBQ-en..

De tocht van de Wolven:


De wolven hebben ook een zeer mooie wandeling gemaakt, een klein foutje aan het begin sloot niet uit dat ze tijdig post 1 hadden bereikt en deel twee van de route konden vervolgen. Het tweede deel de srippenkaart was weer even puzzelen maar werd vlekkeloos gelopen naar de lunchpost. Doordat de andere leiding druk bezig was met de Zwijnen en de Herten was het derde deel nog  niet geheel uitgezet. Kort uitleg van de mooiste route en de eindlocatie door Dick gingen de Wolven weer op pad. Onderweg mooie uitzichten gezien en steile beklimming gedaan. Moe en voldaan kwamen zij aan op de locatie van overnachten. Complimenten!!

Dag 2 (dinsdag 22 juli)  van de tocht is gestart met het opruimen van het onderkomen, welke gebouwd stond op de camping in Maboge. Vanaf deze locatie zijn de heren in koppels per kano naar La roche en Ardenne gevaren over de volgende route.


Aangekomen in La Roche en Ardenne was er tijd om het zakgeld uit te geven, de nodige messen, chips, kaartjes, vlaggen etc. werden aangekocht.

IMG_0181

IMG_0278IMG_0296

 

Aquacup 2014 “les 4 lacs ” dat is het thema van de woensdag. De dag begon met het rekken en strekken van de spieren tijdens de ochtendgym. De opdracht was om blauwe tonnen mee te nemen, deze kregen later een ander doel. Na het ontbijt kon het bouwen van de vlotten van start gaan. Elke patrouille bouwde naar eigen kennis, kunde en inzicht mooie creaties, de een wat stabieler dan de ander. Wat kun je zoal met een vlot doen.. dat wist Charlotte en Myrthe wel, zij waren in de lead voor deze editie van de aquacup. Snelvaren, varen en lopen met het vlot maar ook een soort “trekker trek” en mooi varen stonden op het programma.

mmm wat ruik ik toch.. vandaag was het de dag van ontsmetten, door gebruik e maken van een “gezellig” buiten zwembad tussen de hotelgasten werden we me z’n alleen weer een lekker schoon. Niet iedereen was even blij met de keuze voor het zwembad, zo’n strakke zwembroek zit toch net even anders dan die lange wijde… In het centrum staat een oude ruïne, deze was de moeite waard om te bezichtigen. om 16:00 uur was er een roofvogelshow  op het middenplein van deze ruïne. De heren hebben de show gezien, maar hingen zeer vermoeid op de trap van de binnenplaats. Doordat de valkenier enkele keren de vogels hun richting op “gooide” werden ze weer wakker geschud.

Als je in de regio bent dan moet je ook een van de toeristische hoogtepunten meepakken. De grotten van Han staan op het programma van de laatste dag. Op een klein uurtje rijden van het kampterrein waren deze te vinden. Boodschap aan de jongens was, dikke trui mee het kon nog wel eens koud worden vandaag… je moest de gezichten gezien hebben… In Han aangekomen werd het vermoeden bevestigd, de rij bij de grotten is lang hopen dat het de moeite waard is :-). met een trammetje door het stadje opweg naar de ingang van de grot, dit is al een belevenis opzich. Binnen in de grot is het donker, vochtig en koud. Onder leiding van een gids zijn de mooiste zalen, stalagmieten en salagtieten gezien. Een leuk uitje wat zeker de moeite waard is! Op de terugweg naar het kampterrein heeft he kader boodschappen kunnen doen voor ons allen. De keuze was gevallen op shoarma en hamburgers, maar wat ditzelfde kader nog niet wist… Kaderavond, als afsluiting van het seizoen stond er een leuk avond programa klaar. Wat ze gedaan hebben is een verrassing, leuk en gezellig was het zeker!!

De laatste dag, snel inpakken, en terug naar huis. Doordat het super mooi weer was op de dag van vertrek hebben we alle supullen droog, schoon en netjes kunnen inpakken. Het is wel eens jaren anders geweest. De rit met de auto liep weer zeer voorspoedig zodat we de ouders exact om 18:00 uur, volgens het boekje, op het brams troephuis in Nunspeet konden begroeten.

Iedereen bedankt voor het gezellige en leuke kampweek!! Een fijne vakantie en tot in het nieuwe seizoen!

1407096781610

Meer foto’s kun je bekijken in het fotoalbum.
Wil je nu zelf ook een aantal foto’s hebben of delen mail dan je gegevens of foto’s naar:
verkenners@scoutingnunspeet.nl