ZOKA Welpen Apeldoorn “Top secret”

Zondag 20 juli – de voorbereiding

Op zondag 20 juli begon het zomerkamp voor de Welpenleiding al: alles was van tevoren klaargezet, dus die dag hoefden we voor vertrek alleen nog alles in de auto’s en de aanhanger te pakken. Rond een uur of drie ‘s middags kwamen we (Akela, Raksha, Hathi, Baloe, Ikki en Marala) aan bij de kamplocatie in Apeldoorn. Nadat alles was uitgepakt en ingericht zijn we in de binnenstad van Apeldoorn uit eten gegaan om het kamp goed te beginnen en het teamgevoel te versterken. Ook werden die avond de laatste plannen voor het kamp nog even doorgesproken.

Maandag 21 juli – aankomst welpen en thema-introductie

In de ochtend nog de laatste voorbereidingen voordat om 14:00 uur de Welpen aankwamen met hun ouders. Dat was dit jaar extra spannend, want voordat ze hun bedje konden klaarleggen moesten alle Welpen eerst langs een controlepost/douane, waarbij hun bagage werd gecontroleerd op verboden waren door het duo James Blond (Hathi) en James Brown (Akela). Ook werden ze gescand met een ‘metaaldetector’ en moesten ze langs een blacklight lopen om te kijken of daarmee iets verdachts op te sporen was. Vervolgens werden ook nog eens hun vingerafdrukken afgenomen door Ikki. Er waren een paar twijfelgevallen bij de bagagecontrole en het blacklight, maar gelukkig kreeg iedereen uiteindelijk toegang en konden we samen het kamp openen en afscheid nemen van de ouders.

001021

 Na het openen werd er nog even een mooie groepsfoto gemaakt voordat iedereen naar binnen ging om samen de kampregels te bespreken. Toen iedereen daarna weer buiten kwam bleek de vlag te zijn gestolen. Binnen lag een brief van de vlaggendief, maar daaruit konden de Welpen niet opmaken wie hij of zij was. In de brief stond wel een hint, maar die was niet erg duidelijk. Later bleek dat over het eerste spel te gaan dat we hebben gedaan: over het hele gebouw waren wekkers verstopt die na elkaar afgingen. Aan de Welpen de taak om ze allemaal te vinden. Een mooie manier om het gebouw te verkennen en om te laten zien dat ze goede speurneuzen zijn! Ook hier werd weer een brief met een hint gevonden.

029035

Na het avondeten (wraps) was het tijd voor het tweede spel. Hier bleek dat de vingerafdrukken die bij aankomst waren afgenomen, waren gebruikt om persoonlijke detectivepasjes te maken waarop de naam van de Welp, een barcode en een vingerafdruk stonden. Overal in en om het gebouw waren vergrotingen van de vingerafdrukken opgehangen en aan de Welpen de taak om uit te zoeken van wie welke vingerafdruk was.

144144

Na dit spel was er nog even tijd om wat te drinken en vrij te spelen en toen was het toch echt tijd om te gaan slapen. Zo’n eerste nacht is erg spannend, dus het was uiteindelijk pas rond een uur of 12 stil.

Dinsdag 22 juli – knutselen, excursies & cupcakes

De dag begon met keiharde muziek en ochtendgym van Hathi en Ikki. Na het ontbijt was er al de eerste strafcorvee voor de jongens die de avond ervoor te lang waren doorgegaan met keten. Ook werd er weer een nieuwe aanwijzing gevonden van de vlagdief.

Vandaag was ook excursiedag, maar eerst werd er gezamenlijk geknutseld: de jongens en meiden hebben allemaal een periscoop gemaakt om mee te kunnen spioneren. Deze ochtend sloot Noa (Leoni) van de Bevers zich ook aan bij de leiding om deze de rest van het kamp te ondersteunen.

Na het knutselen gingen de meiden glowgolfen (midgetgolf in blacklight) en even later zijn de jongens naar het Klimbos gegaan om een middag tussen de bomen te klimmen. De meiden hebben in de middag ook nog cupcakes versierd in detectivethema, die we ’s avonds met z’n allen hebben opgegeten. Een aantal jongens vond het erg lief van de meiden dat zij ook een cupcake kregen en liet het zich goed smaken!

088-1127090109

Nadat iedereen terug was van de excursies was er nog even tijd om vrij te spelen. Daarna stond het avondeten klaar: tomatensoep en broodjes knakworst. Omdat het erg warm was, kwam na het eten wat verkoeling als geroepen, dus werd er lekker met water gespeeld. Daarna kon iedereen zich even lekker kon afspoelen onder de douche. Na het eten van de cupcakes was het ook al snel weer tijd om naar bed te gaan. Deze avond was het door het intensieve programma en het slaapgebrek een stuk sneller rustig in de slaapzalen dan de eerste nacht.

Woensdag 23 juli – tocht lopen naar het zwembad & film kijken

Ook deze ochtend werd er natuurlijk begonnen met ochtendgym. Bij het ontbijt was er weer een hint van onze vlagdief; iets over water. Het was maar goed dat de spieren waren opgewarmd bij de ochtendgym, want na het ontbijt moest iedereen zijn of haar zwemspullen pakken en begon er, na het eten van een lekker waterijsje, een tocht naar het zwembad. Helaas moesten we deze ochtend ook afscheid nemen van Lucas K., die ziek naar huis is gegaan.

Op deze woensdagmiddag om 16:00 uur waren er 2 minuten stilte om de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 te herdenken. Op dat moment waren we nog in het zwembad en dus gingen daar de uniformen en dassen aan over de zwemkleding en zijn we in een lange rij gaan staan voor de herdenking. Een bijzondere ervaring, waar we een aantal leuke reacties op hebben gekregen. Er waren zelfs mensen die stiekem foto’s van ons hebben gemaakt.

144149

Na het zwemmen zijn de oudste Welpen en een aantal  stoere jongere welpen met een deel van de leiding weer teruggelopen naar de kamplocatie. De rest is door de overige leiding opgehaald met de auto en zo weer teruggekomen.

Nadat iedereen terug was op het kampterrein en even de tijd had gehad om vrij te spelen en te oefenen voor de bonte avond, was het ook al snel tijd voor het avondeten. Deze avond was dat rookworst met spaghetti er doorheen en een lekkere klodder ketchup voor wie dat wilde en verder op tafel verfrissende komkommer en tomaat, allemaal verzorgd door Queenie en Lisa. Bedankt dames, het smaakte iedereen goed!

151154

Na alle activiteit van de hele dag was er wel behoefte aan iets rustigs en dus mochten de Welpen hun slaapzakken en knuffels meenemen naar de activiteitenruimte die was omgebouwd tot bioscoop. Hier konden ze lekker rustig en lekker knus bij elkaar de film Spy Kids kijken. Jullie zullen vast begrijpen dat het daarna in de slaapzalen snel stil was!

162162162162

Donderdag 24 juli – sportdag met veel water, picknick, levend cluedo, barbecue & bonte avond

Deze ochtend geen echte ochtendgym, maar lekker samen dansen in het ochtendzonnetje. Wat een heerlijke sfeer was dat! Bij het ontbijt weer een brief van de vlagdief. De complottheorieën over wie de dader was vlogen je inmiddels om je oren en geen enkele leiding was meer veilig voor onze speurneuzen: er werden onder andere handschriften vergeleken en vingerafdrukken genomen.

144144

Omdat het nog steeds stralend mooi weer was, hebben we deze ochtend een sportochtend gehouden met heel veel water: eerst was er een estafette en vervolgens mocht iedereen 1 voor 1 van een zeephelling glibberen. Natuurlijk kon een watergevecht als afsluiting niet uitblijven! Tijdens het opdrogen ontstond er een spontane picknick op het grasveld, wat erg gezellig was. Na de lunch was er weer tijd om vrij te spelen en te oefenen voor de bonte avond van die avond.

144144

144144

Later die middag kwamen James Blond en James Brown weer om de hoek kijken voor het spel levend cluedo, waarbij er met het doen van opdrachten in verschillende ruimtes hints konden worden verdiend die leidden naar de dader van de vlagroof. Helaas hadden de Welpen samen net niet genoeg hints om het helemaal op te lossen en dus werd er weer lustig op los beschuldigd 😉

144144

De avond begon met een lekkere en ontspannen barbecue, waarbij we bezoek hadden van Gerard en Miranda. Aan het einde van de barbecue kwam dan eindelijk de ontknoping van het vlagroof-mysterie in de vorm van een brief: het bleek dat de leiding betrokken was in een complot om de Welpen te testen op hun vaardigheden als geheim agent. Van het Ministerie van Geheime Zaken had de leiding namelijk de opdracht gekregen om dit te doen. Ze wisten zelf niet precies waarom, maar ze hadden toch maar meegewerkt. De beloning voor de inzet van de Welpen was een levenslang lidmaatschap van het Genootschap van Geheim Agenten, het terugkrijgen van de vlag en het krijgen van een cadeautje, maar dat zouden ze de volgende dag allemaal met de post ontvangen.

144144

Na de barbecue begon de bonte avond rond het kampvuur. Toen we net op punt stonden om te beginnen, kwam er een politieauto het terrein oprijden, precies in het zicht van de kampvuurkuil waar iedereen zat. Tegelijk hoorden we de brandweer aankomen, dus dat was even schrikken. Gelukkig bleek dat laatste toeval te zijn en was de brandweerauto niet naar ons onderweg. De politie bleek even te komen controleren, omdat er een melding was geweest van vandalisme aan het gebouw. Dat wisten de Welpen natuurlijk niet, dus we konden hen vertellen dat de politie ons kwam feliciteren met ons lidmaatschap van het Genootschap van Geheim Agenten 😀

Iedere Welp moest in ieder geval 1 optreden doen tijdens de bonte avond (alleen of in groepjes), dus ze zijn allemaal de revue gepasseerd met de ene na de andere leuke, grappige en/of muzikale act. Ook de leiding had nog een aantal leuke acts in petto. Voor de meeste Welpen zat de avond er daarna op, maar de oudste Welpen die na de zomer gaan overvliegen naar de Scouts of Verkenners mochten langer opblijven om nog even samen met de leiding gezellig rond het kampvuur te zitten en wat lekkers te eten en drinken. Iets voor 12 uur was het voor hen dan toch ook echt bedtijd en moesten ze zich naar de slaapzalen begeven die ondertussen al in diepe rust waren.

144144

144144

144144

Vrijdag 25 juli – opruimen, inpakken en wegwezen!

’s Ochtends hebben we eerst rustig aan gedaan met opstaan en ontbijten en daarna zijn we begonnen met opruimen en schoonmaken. Toen het kamp bijna ten einde was, kwam tijdens het eten van een ijsje inderdaad een pakketje tevoorschijn met daarbij een brief van Mister X van het Ministerie van Geheime zaken. De vlag was daarmee weer terug en in het pakketje zat ook nog voor iedereen een stoere badge als aandenken aan dit zomerkamp.

Om 12 uur zat het kamp er weer op en gingen alle Welpen moe, maar voldaan weer naar huis. Na nog meer opruimen, schoonmaken en inpakken kon een paar uur later de leiding ook weer richting Nunspeet vertrekken om vervolgens ’s avonds hun heerlijke bed op te kunnen zoeken en na te genieten van een zeer geslaagd gezamenlijk zomerkamp! Volgend jaar gaan we waarschijnlijk weer samen, want het is erg goed bevallen. We hopen iedereen weer in het nieuwe seizoen te zien!

144144

PS: de foto’s van het zomerkamp zijn te vinden in het fotoalbum van de jongenswelpen en meisjeswelpen op de website.